Upravit stránku

KNIHY Z EDICE

  • Dieta při crohnově chorobě

    Crohnova choroba, ulcerózní kolitida

    Pavel Kohout, Jaroslava Pavlíčková
    Svazek I.

    Kniha o Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě pacientům přináší plné informace o jejich nemoci, možnostech diagnostiky a léčby. Pacientům s tímto onemocněním nabízí možnost plného pochopení vlastní choroby, aby byli při komunikaci s lékařem partnerem, který plně spolupracuje, případně spolurozhoduje o léčbě.

    Receptová část obsahuje na 100 receptů pokrmů vhodných pro pacienty jak ve floridní fázi, tak v klidové fázi nemoci. Jsou zde uvedena jídla, která jsou pro pacienty vhodná i jídla vhodná méně. Samozřejmostí je uvedení kalorické hodnoty a obsahu základních živin u všech receptur.

    80 stran, brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Dieta při cukrovce

    Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická

    Zdeněk Rušavý, Veronika Frantová
    Svazek II.

    Knížka je sepsána se zřetelem k moderním poznatkům o vstřebávání cukrů v tenkém střevě z různých potravin. Jsou zde podrobně rozebrány oba základní typy cukrovky - diabetes mellitus I. typu a II. typu, možnost vzniku komplikací a podstata léčby a diety. Vysvětleny jsou základní pojmy, energetická hodnota, typy sacharidů a jejich množství v potravinách. Je zde vysvětlena podstata rychlosti vstřebávání sacharidů a definice glykemického indexu a jeho aplikace v dietě pacientů. 

    Knížka obsahuje na 100 receptů, které jsou doplněny obsahem energie, jednotlivých živin (sacharidy, bílkoviny, tuky,cholesterol). Kniha by měla být pacientovy příručkou, aby byl schopný i bez nutričního terapeuta sestavit jídelníček, který je vhodný pro jeho typ cukrovky s množstvím sacharidů, které odpovídá jeho dietě.

    100 stran, brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Dieta při onemocnění slinivky

    Onemocnění slinivky břišní, dieta pankreatická

    Pavel Kohout, Marie Lišková, Olga Mengerová
    Svazek III.

    Knížka pojednává o onemocnění slinivky břišní, především o diagnostice a léčbě jednotlivých chorob. Pacienti se zde dozví, jak se vypořádat s dietními opatřeními, najdou informace o podstatě choroby a také o možných diagnostických procedurách. Unikátní je pasáž o akutní pankreatitidě. Navrácení běžné stravy, resp. pankreatické diety, je oddáleno v případě, že onemocnění ještě není v klidové fázi. Podávání umělé výživy cestou tenké nasojejunální sondy v domácích podmínkách je opatřením, které umožní pacientům navrátit se dříve do domácího prostředí.

    Kniha je doplněna recepty pro jednotlivé fáze diety s doporučeními, na co má pacient klást největší důraz

    128 stran, vázaná brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Dieta při onemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku

    Onemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku

    Pavel Kohout, Jaroslava Pavlíčková
    Svazek IV.

    Knížka je určená pro širokou skupinu pacientů, kteří trpí chorobami žaludku, jícnu či dvanáctníkuAutoři si kladou za cíl, aby zde pacienti našli odpovědi na své otázky, které se týkají jejich zdravotního stavu, režimových opatření či diety a léčby, která by jim měla pomoci.

    Opatření mohou být přechodná či trvalá, dieta či léčba může být používána jak dlouhodobě u části pacientů,tak přechodně u pacientů s akutní gastroenteritidou či vředem dvanáctníku. Pálení žáhy a refluxní nemoc reaguje dobře na kombinaci diety, režimových opatření a vhodných léků, které tlumí tvorbu žaludeční kyseliny. Knížka obsahuje recepty vhodných jídel, to znamená těch, které nepodporují tvorbu kyseliny solné v žaludku, či jsou schopné ji neutralizovat.

    100 stran, vázaná brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Dieta při dně

    Dna - nemoc králů. Je nutná bezpurinová dieta?

    Lubomír Kužela, Věra Stejskalová
    Svazek V.

    Proč se dně říká podagra? Je to opravdu nemoc králů? Může nás trápit ještě v současné době? Je skutečně nutná dieta bez purinů? To všechno jsou otázky, na které dává odpověď nová kniha docenta Lubomíra Kužely a nutriční terapeutky Věry Stejskalové.

    Vtipnou formou jsou zde zmíněny historické souvislosti, informace o chorobě, její diagnostice a léčbě. Pečlivě jsou zpracovány otázky diety u pacientů se zvýšenou hladinou kyseliny močové, u pacientů se dnou, nechybějí ani návrhy jídelníčků. Pro lepší orientaci nechybí rejstřík a slovníček pojmů obsažených v této knize.

    80 stran, brožura

    Cena s DPH: 160 Kč


  • Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev

    Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev

    Tomáš Skřička, Pavel Kohout, Marietta Balíková
    Svazek VI.

    Kniha je určena pacientům, kteří po operaci střeva či vytvoření umělého vývodu hledají informace o dietě, o dalším průběhu své choroby nebo dalších okolnostech které by mohly jejich stav ovlivnit.

    V knížce Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev jsou přehledně uvedeny choroby, které jsou indikací k provedení chirurgického výkonu, či vytvoření umělého vývodu. Probrána je péče o tento vývod, dietní i režimová opatření po resekci střeva či vytvoření umělého vývodu střeva. Autoři knihy Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev se snaží vysvětlit pacientům možná úskalí a způsoby řešení komplikací. Knížka je doplněná slovníčkem pojmů a rejstříkem.

    Nedílnou součástí knihy jsou dietní doporučení a 100 receptů na pokrmy, které jsou vhodné při těchto onemocněních.

    90 stran, brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Dieta při chronických onemocněních ledvin

    Dieta u chronických onemocnění ledvin

    Milan Hrubý, Olga Mengerová
    Svazek VII.

    Tato příručka je určena především nemocným s chorobami ledvin a jejich partnerům a rodinám. Její cílem je stručné a jasné vysvětlení zásad zdravé výživy při chronickém onemocnění ledvin, léčeném konzervativně, bez dialýzy.

    Obecné principy dietních doporučení jsou rozvedeny v receptové části knihy Dieta u chronických onemocnění ledvin, která poskytuje všem zájemcům praktický návod, jak se vypořádat s omezením některých běžných složek potravy s ohledem na základní onemocnění.

    149 stran, brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Dieta při obezitě

    Obezita. Malými krůčky k velké změně

    Iva Málková, Hana Málková
    Svazek XIX.

    Zkušená psycholožka a autorka mnoha bestellerů o hubnutí Iva Málková podává v první části knihy srozumitelnou formou praktický návod na změnu životního stylu včetně „nácviku vůle“. Zabývá se i změnou nevhodných myšlenek, emocí a chování, které jsou častou příčinou jojo efektu.

    V receptové části čtenáři zjistí, že při hubnutí není třeba dělat žádné dramatické změny a že jídlo zůstane i nadále potěšením. Autorka Hana Málková se snaží převést hubnoucí od držení jednostranných diet k přirozenému stavu, kdy jedí pestrou stravu, která dodá tělu vše, co potřebuje. Recepty jednotlivých chodů – snídaně, svačiny obědy a večeře jsou vyvážené nejen energeticky, ale i v poměru základních živin, takže si čtenáři mohou poskládat z nabízených receptů sami jídelníček v mnoha různých variantách. 

    Kniha vydaná nakladatelstvím Nutrilitera by měla přivést díky laskavému přístupu mnohé čtenáře nejen k redukci a udržení váhy, ale i k radostnějšímu a kvalitnějšímu životu. 

    191 stran,  brožura

    Cena s DPH: 179 Kč
     


  • Dieta při osteoporóze

    Odvápnění kostí čili osteoporóza. Dieta bohatá vápníkem

    Pavla Řehořková, Monika Špičková, Miroslava Špičková
    Svazek IX.

    Osteoporóze se říká tichý zloděj kostí, vzniká při nedostatku vápníku, bílkovin či vitaminu D, sedavém zaměstnání, účinkem některých léků, při některých onemocněních (například celiakie, jaterní či ledvinné onemocnění). Informace o příčinách jejího vzniku s přihlédnutím k prevenci je náplní knížky Odvápnění kostí čili osteoporóza dieta bohatá vápníkem, která pacientům srozumitelnou formou přináší informace o kostech, metabolismu vápníku, dietních opatřeních.

    V receptové části mohou čtenáři najít recepty na chutná jídla, knížka obsahuje slovníček odborných pojmů a cizích výrazů, přehlednost zlepšuje rejstřík pojmů. Publikace nakladatelství Nutrilitera by měla být pomocníkem jak pacientům s rozvinutou osteoporózou, tak všem ostatním, kteří se nad svými stravovacími zvyklostmi a životním stylem chtějí znovu zamyslet a učinit něco pro prevenci vzniku této civilizační choroby.

    80 stran, brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Dieta při celiakii

    Otázky kolem celiakie. Víte si rady s bezlepkovou dietou?

    Pavel Kohout
    Svazek X.

    Celiakie není nijak vzácné onemocnění. Předpokládá se, že v České republice jejími různými formami trpí 40 – 50 tisíc lidí, z nichž většina o svém onemocnění ani neví. V České republice proto probíhají diskuze okolo cíleného screeningu (tzn. vyhledávání bezpříznakových pacientů) a správné diagnostiky, aby se dalo předejít komplikacím nerozpoznané celiakie. Takovými komplikacemi jsou například řídnutí kostí, chudokrevnost, neplodnost nebo větší náchylnost k nádorovým onemocněním.

    V knize naleznete odpovědi na mnohé otázky týkající se právě celiakie, stejně jako přes 100 receptů na bezlepkové pokrmy. Je zde probírána také otázka alkoholu a přídatných látek (tzv. éček).

    130 stran, brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Dieta při dialyzačním léčení

    Výživa při pravidelném dialyzačním léčení

    Milan Hrubý, Olga Mengerová
    Svazek XI.

    Tato příručka je určena především dialyzovaným nemocným a jejich partnerům a rodinám. Jejím cílem je stručné a jasné vysvětlení zásad zdravé výživy při chronickém selhání ledvin, léčeném dialýzou. Obecné principy dietních doporučení jsou rozvedeny v receptářové části, která poskytuje všem zájemcům praktický návod, jak se vypořádat s omezením některých běžných složek potravy s ohledem na základní onemocnění.

    Vypověděly Vám ledviny definitivně službu? Stala se dialýza nezbytnou součástí Vašeho života? Věříte, že vhodnou úpravou Vašeho jídelníčku omezíte výskyt komplikací selhání ledvin? Potřebujete poradit, jak vyhovět požadavkům dialyzační léčby z hlediska stravování? Hledáte odpovědi na otázky týkající se správné výživy a umělé ledviny? V tom případě máte v ruce názornou příručku, která Vás může kdykoli a kdekoli provázet a navigovat správným směrem, v souladu se rčením „Jíme proto, abychom žili“.

    118 stran, vázaná brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Dieta při onkologické léčbě

    Průvodce pacienta onkologickou léčbou

    Eva Chocenská, Heidi Móciková, Kateřina Dědečková
    Svazek XII.

    Snahou této příručky je podat informace o typech nádorového onemocnění, obtížích vyvolaných nádorem, o možnostech protinádorové léčby, komplikacích spojených s touto léčbou a jejich ovlivnění.

    Stěžejním tématem knihy Průvodce pacienta onkologickou léčbou, kterému je věnována tato publikace, je problém výživy při nádorovém onemocnění a během protinádorové terapie. Nedostatečné nebo nevhodné složení stravy může zhoršit celkový stav nemocného, a tím zhoršit průběh a často i výsledky léčby. Samotný nádor či protinádorová léčba může způsobovat poruchy příjmu potravy nebo narušovat a měnit pochody trávení a látkové přeměny.

    Příručka Průvodce pacienta onkologickou léčbou je rozdělena na část teoretickou, kde najdete obecné informace o nádorovém onemocnění, protinádorové léčbě, orgánových příznacích, které může vyvolávat nádor či protinádorová léčba. Druhá část příručky je zaměřená prakticky, najdete zde rady, jak se chovat při problémech komplikujících příjem a zpracování potravy

    128 stran, vázaná brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Dieta pro vyšší věk

    Dieta pro vyšší věk

    Zuzana Kala Grofová
    Svazek XIII.

    Při současném demografickém vývoji provázeném stárnutím populace najde v této knize řada osob vyššího věku rady a doporučení týkající se vhodného složení stravy i jednoduché přípravy jídel. Popsáno je též minimální vybavení kuchyně nebo kuchyňského koutu pro jednočlennou nebo dvoučlennou domácnost, s kterým lze kvalitní, pestré jídlo rychle a snadno připravit.

    Kniha v krátkosti zmiňuje teorie i fakta o stárnutí, podává stručný přehled základních živin a zdrojů, kde je nalézt. Mírné zvýšení příjmu bílkovin a současné snížení příjmu nadbytečné prázdné energie z tuků a jednoduchých cukrů (respektující pokles bazálního energetického výdeje s věkem) vedou společně s přiměřeným pohybem k udržování zdraví a vitality do vysokého věku. Od tohoto základního doporučení expertů se odvíjí praktická aplikace do běžného života.

    V receptové části jsou uvedena jídla, která autorka osobně vyzkoušela, mnohé i vytvořila a předvádí je v kurzech dietního vaření. Recepty jsou tvořeny tak, aby se od jejich základní verze daly odvozovat další. Vybrána je ta nejdietnější varianta s přípravou bez tuku a bez zahušťování moukou či jíškou. Jídlo pak lze snadno energeticky obohatit přidáním tuku či zahuštěním. Přílohy obsahují stručné tabulky obsahu některých živin a energie v potravinách, tabulku energetického výdeje běžných denních činností a mírných sportovních aktivit včetně přepočtu na doporučovaných 30 minut pohybu denně.

    155 stran, brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Dieta při zácpě

    Zácpa - dieta a doporučená opatření.

    Pavel Kohout, Jarka Pavlíčková
    Svazek XV.

    Zácpa je civilizační nemoc, která postihuje v průběhu života 50 % žen a 25 % mužů. Je způsobena nevhodnými stravovacími a pohybovými návyky a léčba by proto měla spočívat v jejich nápravě, nikoliv v paušálním předepsání projímadla.

    Tato knížka shrnuje informace o příčinách, následcích, možnostech prevence a léčby zácpy. Najdete zde odpovědi na své otázky, navíc v receptové části zajímavé recepty na pokrmy s vyšším obsahem vlákniny vhodné při zácpě.

    80 stran, brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Strava těhotných a kojících

    Strava těhotných a kojících

    Miloslav Hronek, Hana Barešová
    Svazek XVIII.

    Kniha o výživě v těhotenství a při kojení je připravena odborníky – docentem Miroslavem Hronkem a nutriční terapeutkou Hanou Barešovou - jako praktický průvodce stravou ve dvou krásných, ale náročných a svým způsobem výjimečných obdobích života ženy, v těhotenství a při kojení. 

    Je dlouhodobě prokázané, že kvalitní a vyvážená strava společně s životním stylem optimalizuje zdraví těhotné ženy a redukuje rizika vzniku poškození dítěte, zajišťuje optimální vývoj plodu a jeho růst. Na ovlivnění zdravotního stavu kojence po porodu velkou měrou přispívá samotné kojení, kdy se výživa podílí nejen na udržení dobré zdravotní kondice kojící maminky, ale i na složení mléka.

    Doporučení k výživě v době těhotenství uplatněná v této knize vycházejí z dlouholeté činnosti s těhotnými ženami v rámci prenatální přípravy. Nastávající maminky přijímají v jednotlivých obdobích některé živiny ve sníženém množství, a je proto nutné být obezřetní, aby nedošlo ke vzniku zvýšených zdravotních rizik. 
     

    200 stran, brožura

    Cena s DPH: 179 Kč
     


  • Dieta na podporu hojení ran

    Dieta na podporu hojení ran. Lékař vám vaří

    Zuzana Kala Grofová
    Svazek XVII.

    V situaci, kdy se nám nebo našemu blízkému obtížně či dlouhodobě hojí rána, je třeba si uvědomit, že správná výživa proces hojení podpoří či přímo umožní. Tělo potřebuje dodat jak základní stavební kameny pro hojení, tak ostatní nezbytné součásti.

    V dnešní době se klade velký důraz na moderní obvazové materiály, jichž je nepřeberné množství. Pomáhají likvidovat infekci či odumřelou tkáň, udržují v ráně vlhké prostředí příznivé pro nově se tvořící buňky. Hojení ran je dnes celá věda. Zkoumají se růstové i zánětlivé faktory, enzymy, různé složité mechanismy vzniku ran (například proleženin), možnosti, jak jim předejít, i možnosti jejich hojení. Přestože se vyskytnou i rány nezhojitelné, ve značném počtu zaznamenáváme úspěchy.

    Jakýkoli obvazový materiál či postup bude fungovat lépe při současné dobré výživě. Hojení rány není záležitost pouze lokálního ošetřování, ale vždy celkové péče o nemocného poskytované odborníky více oborů. Podporu výživy je třeba zahájit včas, neboť se jedná o klíčovou oblast umožňující dobré hojení. 

    200 stran, brožura

    Cena s DPH: 160 Kč
     


  • Dieta u jaterních onemocnění

    Dieta u jaterních onemocnění

    Mária Belovičová
    Svazek XIV.

    Onemocnění jater postihují stále větší část populace, ať již se jedná o infekční záněty jater, poškození jater alkoholem nebo léky a jejich komplikace nebo vzácnější onemocnění, jejichž časná diagnostika pomůže k cílené léčbě. Játra jsou největší metabolický orgán našeho těla, jejich onemocnění souvisejí s výživou, při obezitě dochází ke vzniku NASH (nealkoholové steatohepatitidy), naopak pokročilá jaterní onemocnění způsobují podvýživu.

    Kniha docentky Marie Belovičové, zkušené gastroenteroložky a obezitoložky, která nyní působí v Bardejovských Kupeloch odpoví na otázky týkající se správné výživy a dietních opatření u jaterních onemocnění a shrnuje současné znalosti o jaterních nemocích.

    139 stran, pevné desky

    Cena s DPH: 160 Kč