Upravit stránku

KNIHY Z EDICE

  • Dieta při antikoagulační léčbě
    Dieta při antikoagulační léčbě

    Dieta při antikoagulační léčbě.

    Pavel Kohout, Petr Kessler, Lucie Růžičková
    Svazek I.

    Knížka by měla pomoci pacientům, kteří se ocitli v situaci, kdy jim lékař předepsal léčbu snižující krevní srážlivost (tzv. antikoagulační léčbu). Autoři knihy čtenáře provádějí problematikou krevní srážlivosti za normálních podmínek, faktorů které ji ovlivňují, i chorobami, při kterých je nutné antikoagulační léčbu dodržovat. Aby bylo prodloužení času srážení krve co nejvyrovnanější, je nutné dodržovat určitá pravidla. Především možné ovlivnění jinými léky a dietou s kolísavým obsahem vitamínu K. Najdete zde seznam potravin s vysokým obsahem vitamínu K, výměnné jednotky a návod na vytvoření jídelníčku, který nepovede ke snížení obsahu vlákniny a dalších důležitých látek v dietě.

    58 stran, brožura
    Cena s DPH: 138 Kč
     

  • Průvodce očkováním. Máme se bát chřipky?

    Průvodce očkováním. Máme se bát chřipky?

    Jaroslav Koten
    Svazek III.

    Každý rok se chřipka stává příčinou statisíců úmrtí ve světě, 1.500–2.000 lidí na každých 10 milionů obyvatel zemře v souvislosti s chřipkou, to je 250.000–500.000 lidí každý rok. Dobrovolné očkování a očkování rizikových skupin zůstává stále jediným účinným prostředkem jak zabránit těmto rozsáhlým epidemiím. V České republice bývá ročně hlášeno 850.000–1.200.000 onemocnění. Na následek samotné infekce virem u nás zemře cca 2.000 lidí ročně v důsledku komplikací chřipky s jiným onemocněním nebo komplikací s chronickým onemocněním.

    ČR je v porovnání s řadou evropských států proočkovaní proti chřipce stále velmi nízké a obecné povědomí o výhodách i nevýhodách tohoto typu vakcinace velmi různorodé. Za vyspělými zeměmi zaostáváme i v proočkování rizikových skupin populace (starší a chronicky nemocné osoby) i zdravotnického personálu. Častým zdrojem pochybností je obecné podcenění chřipky jako závažného onemocnění a neopodstatněná nedůvěra ve vakcíny.

    V textu publikace je probrána historie poznání infekčních nemocí na základě rozvoje mikrobiologie a imunologie. Krátce je vyložen vztah a následky působení mikroorganizmu na makroorganizmus, etiologie infekčního procesu a z tohoto poznání pak vyplývající možnosti a nynější stav léčby infekčních chorob, hlavně však jejich prevence. Jsou vysvětleny pojmy pasivní a aktivní imunizace, rozdíl pojmů vakcinace a imunizace. V knížce lze najít informace o povinném a doporučeném očkování populace v ČR a o očkování cestovatelů.

    Podrobněji je pak probráno onemocnění chřipkou, vysvětleny rozdíly v pojmech epidemie a pandemie, možnosti léčby, komplikace onemocnění a hlavně prevence s rozvojem vakcín i s pohledem na možnosti jejich budoucího vývoje.

    60 stran, brožura
    Cena s DPH: 106 Kč
     

  • Mléko - přítel či nepřítel?

    Mléko - přítel či nepřítel

    Kolektiv autorů
    Svazek IV.

    - Jak postupovat při nesnášenlivosti mléka. Jedná se o knihu, která je sepsána odborníky ve výživě  - Doc. MUDr. Pavlem Kohoutem, Ph.D.; Prof. Ing. Janou Dostálovou, CSc.; pediatry MUDr. Peterem Szitányi, Ph.D; MUDr. Natálií Szitányi a  nutriční terapeutkou Mgr. Lucií Růžičkovou.

    V knize jsou rozebrány následující kapitoly

    • Podrobné informace o mléce  a jeho složení, důležitosti pro lidské stravování
    • Alergie na bílkovinu kravského mléka v dětství
    • Alergie na bílkovinu kravského mléka v dospělosti
    • Dieta při nutnosti omezení mléka
    • Mýty o mléce a jejich vysvětlení
    • Laktózová intolerance

     

    53 stran, brožura

    Cena s DPH: 132Kč