Upravit stránku
Co si o nich myslí odborníci z Fóra zdravé výživy, kteří krabičková jídla ochutnali a hodnotili?

Autor: Pavel Kohout
Médium: Mladá fronta DNES Strana: 1
Rubrika: Příloha - zdraví
Datum vydání: 27.1.2012

----------------------------------------

Krabičkové diety by měly být nástrojem v rukou odborníka, který člověka vyšetří, zhodnotí jeho energetický výdej, zjistí, jakou má pohybovou aktivitu. Krabičková dieta sama o sobě, zvláště v podobě, kterou jsme v testu viděli, v sobě skrývá riziko nedostatku určitých živin (takzvané nutriční karence), případně nevyvážené stravy.

Ideální energetický poměr bílkovin, tuků a sacharidů je 15:30:55 procent. S ohledem na pohybovou aktivitu je možné tento poměr upravit. Největším problémem však je, že některé z těchto diet neobsahovaly dostatek energie, případně ani dostatečné množství bílkovin. Pavel Suchánek, odborník na sport a výživu: Je otázka, zda mají smysl krabičkové diety s takto nízkou energetickou hodnotou, protože ke zdravému životnímu stylu patří i pravidelný pohyb, a ten není možné při tak nízkém příjmu energie dlouhodobě vykonávat. Navíc při fyzické aktivitě včetně sportu si tělo bere určité množství energie z bílkovin, což vyžaduje vyšší podíl bílkovin ve stravě, a to v případě „krabiček“ až na vzácné výjimky není splněno. Bez konzultace s lékařem, který zná zdravotní stav zájemce o dietu, bez doporučení doplňkové pohybové aktivity a bez možnosti průběžného sledování a konzultací vidím tyto programy jako problematické. Věra Boháčová, nutriční terapeutka: Je to jeden ze způsobů, jak hubnoucího přimět k pravidelné stravě. Je velmi důležité, aby měla taková dieta odborné zázemí a nenechala hubnoucího po skončení vlastnímu osudu. Sestavit jídelníček pod 5 000 kilojoulů může být problém i pro odborníka. Některé diety se pak dostávají až hluboko pod tuto hodnotu. Otázkou také zůstává možná míra pohybových aktivit, které jsou obecně jako součást správného hubnutí doporučovány. Při takto nízké energetické hodnotě na ně prostě chybí energie. Zarazilo mě také, že doporučený denní limit pro příjem sodíku překročilo pět z devíti testovaných diet.

***

Pavel Kohout:
„Krabičkové diety by měly být nástrojem v rukou odborníka.“

Pavel Suchánek:
„Pravidelný pohyb není možný při tak nízkém příjmu energie.“

Věra Boháčová

„Dieta nesmí po skončení nechat hubnoucího jeho osudu.“

Foto popis|

O autorovi| Pavel Kohout, odborník na výživu, gastroenterolog

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti